Zelená strecha
11. júl 2022

Aký je rozdiel medzi extenzívnou a intenzívnou zelenou strechou?

  • Strechy

Zelená strecha – čoraz častejšie používaný pojem v stavebníctve. Ide o moderné architektonické riešenie pokrytia strechy kúskom prírody.

Zelená strecha – čoraz častejšie používaný pojem v stavebníctve. Ide o moderné architektonické riešenie pokrytia strechy kúskom prírody. V súvislosti s touto témou sa často objavujú pojmy intenzívna a extenzívna zelená strecha. Medzi týmito typmi zelených striech existujú určité rozdiely, ktoré je potrebné pred začatím stavby poznať.

Extenzívna zelená strecha

Extenzívna zelená strecha plní okrasné, prípadne izolačné a ekologické účely. Nie je ale vhodná pre pohyb ľudí. Tento typ strechy má nízku hrúbku substrátu. Zvyčajne je to 5 až 15 centimetrov. S tým súvisí aj nižšie zaťaženie strechy. Napriek tomu je potrebné uistiť sa, že vaša strecha dodatočné zaťaženie zvládne. Na extenzívnej zelenej streche môžeme nájsť odolné typy rastlín. Vždy však ide o nízke rastliny, ktorým stačí malá hrúbka substrátu. Tento typ zelenej strechy nevyžaduje príliš veľkú údržbu.

Intenzívna zelená strecha

Druhým typom zelenej strechy je intenzívna zelená strecha. Tento typ zatrávnenej strechy je vhodný iba pre strechy, ktoré znesú vysoké zaťaženie. Substrát je v hrubších vrstvách. Zvyčajne sa pohybuje v rozpätí 30 až 100 centimetrov. Vďaka tomu celý systém dokáže veľmi účinne zadržiavať dažďovú vodu. S tým však súvisí značné dodatočné zaťaženie danej strechy. Vďaka hrubšej vrstve substrátu môže byť intenzívna zelená strecha osadená širšiou paletou rastlín a kríkov. Intenzívna zelená strecha je ideálnym riešením pre relax a oddych a je, samozrejme, stavaná pre pohyb ľudí.  

Akú zelenú strechu si vyberiete vy? Nech to bude akákoľvek, LAMINA vám s jej konštrukciou pomôže.

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****