Odkvapy
13. jan 2023

Kotvenie objímky zvodového systému pomocou špirálovej hmoždiny

  • Odkvapy
  • Doplnky

V súčasnej dobe sa kladie veľký dôraz na znižovanie energetickej náročnosti stavieb. Podlieha tomu celé stavebníctvo – menia sa zloženia materiálov, skladba stavieb a pod.

Výraznými zmenami prechádza aj zateplenie budov. Zvyšujú sa nároky, menia sa normy, a to znamená, že sa tiež zvyšujú hrúbky jednotlivých materiálov, ktorými sa zatepľujú stavby. Tieto faktory majú vplyv na kotviace materiály. Aj tie najmenšie komponenty na stavbe sa musia prispôsobovať neustále sa meniacej situácii.

Medzi takéto kotviace prvky, ktoré sa vyskytujú skoro na každej stavbe, patria aj objímka zvodovej rúry a jej tŕň, na ktorom objímka drží. 

kotviace prvky

Ak by sme sa vrátili niekoľko rokov späť, stačil by nám hrot k objímke dlhý 100 mm. Pri dnešných hrúbkach zateplenia stavieb niekedy nestačí ani hrot dlhý 300 mm či 350 mm. Tŕň totiž musí byť kotvený do muriva cez celú hrúbku zateplenia. Tŕň objímky má však nevýhodu v tom, že vytvára pri prechode zateplením do muriva tzv. tepelný most. Aj tu však existuje riešenie, ako objímku namontovať bez toho, aby sme vylúčili vytváranie tepelných mostov na stavbe. 

Objímku môžeme namontovať aj na špirálovú hmoždinu. Čo to vlastne špirálová hmoždina je? Ako sa montuje? Aké má výhody?

Špirálová hmoždina

Špirálová hmoždina umožňuje kotvenie len do tepelnej izolácie. Dokáže bez problémov preniknúť cez omietku do zateplenia.

spiralova hmozdina

Montáž špirálovej hmoždinky

montaz hmozdiny

Výhodou tejto hmoždiny je možnosť kotvenia bez vytvárania tepelných mostov. Umožňuje aplikáciu pomocou štandardne dostupných nástrojov a poskytuje rýchlu a efektívnu montáž. Je ideálnym riešením pri hrúbkach zateplenia vyšších ako 100 mm.

V našej spoločnosti LAMINA Prešov s.r.o. nájdete aj túto možnosť ukotvenia objímky k fasáde. 

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****