Odkvapy
19. júl 2022

Prečo je dôležité čistiť odkvapy

  • Odkvapy

Pravidelnou kontrolou a údržbou odkvapov predídete skráteniu životnosti odkvapového systému, prípadne poškodeniu iných častí domov.

Je v najlepšom záujme každého majiteľa nehnuteľnosti, aby udržal odkvapy bez nečistôt. Predíde tak poškodeniu domu a nákladným opravám. Je však až príliš ľahké vynechať čistenie žľabov zo zoznamu domácich prác, ktoré je potrebné vykonať. Väčšina z nás na to zabúda a žľaby ostávajú bez údržby aj niekoľko rokov. Odkvapy však treba pravidelne čistiť.

Najmä v jeseni vytvára spojenie dažďa, vetra a padajúceho lístia ideálne podmienky pre upchatie žľabov. Pravidelným čistením predchádzame poškodeniu vonkajších, ale aj vnútorných konštrukcií domov. Pri čistení netreba zabúdať na to, že treba používať vhodné náradie, aby sme zabránili poškodeniu povrchovej úpravy.

Okrem čistenia samotných žľabov treba venovať pozornosť aj čisteniu kotlíkov, v ktorých sa zvykne hromadiť väčšie množstvo nečistôt. Údržbu kotlíkov si môžeme uľahčiť použitím lapačov lístia, ktoré sa montujú do prechodu žľabu a kotlíka a bránia lístiu a iným nečistotám, aby sa dostali do zvislých častí odkvapového systému.

Pozinkovaný odkvapový systém LAMINA PREŠOV slovenský výrobca

Vhodné je takisto používať aj lapače strešných splavenín, ktoré sa inštalujú na úrovni terénu a ústia do nich zvodové rúry. Tie obsahujú čistiace sitko, ktoré bráni nečistotám, aby sa dostali ďalej. Sitko je možné jednoducho vybrať a vyčistiť ho.

Pozornosť treba venovať aj prípadným mechanickým poškodeniam, napríklad od snehu a ľadu, a takisto je dobré skontrolovať aj spoje jednotlivých komponentov, či nedochádza k netesnostiam spojov vplyvom vonkajších poveternostných podmienok.

Opravu mechanických poškodení, prípadne netesných spojov, odporúčame zveriť profesionálom – klampiarom. Pravidelnou kontrolou a údržbou predídete skráteniu životnosti odkvapového systému, prípadne poškodeniu iných častí domov.

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****