Falcovaná strešná krytina SCHLEBACH LAMINA PREŠOV slovenský výrobca
29. sep 2022

Zabezpečenie teplotnej rozťažnosti krytinových pásov

  • Strechy

Strechu vyhotovenú z krytinových pásov na dvojitú stojatú drážku treba riešiť s ohľadom na teplotnú rozťažnosť použitého materiálu v priečnom aj pozdĺžnom smere. V priečnom smere uvedené zaistíme správnou voľbou hrúbky, rozvinutej šírky a medzery medzi stenami stojatej drážky, čiže správnym profilom krytinového pásu.

V pozdĺžnom smere pri dĺžkach nad 3 metrov je nevyhnutné zohľadniť aj dilatačné pohyby krytinových pásov. Tomu zodpovedá pripojenie na podklad pomocou systému posuvných (dilatačných) a pevných príponiek. Pri bežných dĺžkach krytinových pásov do 10 metrov je dilatačná medzera 10 mm, ktorá sa musí dodržať pri odkvapnicovom páse a pri ukončení hrebeňa.

Vo zvláštnych prípadoch sa môže zvoliť dĺžka krytinových pásov až 16 metrov. Potom je však nutné dilatačnú medzeru zväčšiť na minimálne 16 mm a použiť predĺžené posuvné príponky. V tomto prípade je však potrebné posúdiť celý návrh vo všetkých súvislostiach. V prípade návrhov striech s väčšími dĺžkami (>16) musíme vyhotoviť priečne delenie. Voľba detailu priečneho dilatačného spoja musí byť vykonaná bez kompromisov v súlade s konkrétnym strešným sklonom.

Zároveň sa musí zohľadniť poloha priestupov, napríklad strešných okien, komínov, svetlíkov či strešných otvorov. Ak je to možné, priestupy treba umiestniť do pásma pevných príponiek. Pevné pásmo možno realizovať v prípade potreby až do dĺžky 3 metrov. Ak to nie je možné, musia sa jednotlivé oblasti oddeliť od seba dilatačnou lištou.

Roztiažnosť strechy

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****