Fasádne dosky Fundermax
04. nov 2022

Energetická náročnosť domu

  • Strechy
  • Fasády

Od 1. 1. 2021 je na Slovensku podľa vyhlášky č. 364/2012 Z. z. možné postaviť len domy, ktoré spĺňajú prísne štandardy Európskej únie – to znamená energetickú triedu A0, čiže budovy s približne nulovou spotrebou energie.

Čo treba vedieť

Energetická náročnosť domu – slovné spojenie, s ktorým sa v poslednom období stretávame pri stavbe rodinného domu čoraz častejšie. Predstavuje reálnu spotrebu energie na zabezpečenie potrieb domácnosti. Jej znižovanie je v súčasnosti trendom v celej Európskej únii. Šetrenie zdrojmi však neprospieva len životnému prostrediu, ale aj našim peňaženkám. Pri stavbe rodinného domu je nad tým potrebné uvažovať už pri projektovaní. Dôležite je hlavne kvalitné zateplenie podlahy, fasády a, samozrejme, strechy. 

Straty tepla cez neizolovanú, respektíve nedostatočne izolovanú strešnú konštrukciu, predstavujú v prípade rodinných domov až 40 % celkových tepelných strát. Účinné riešenie zateplenia šikmých a plochých striech predstavuje PIR izolácia, ktorá so sebou prináša množstvo výhod. Tou hlavnou je silná izolačná vlastnosť pri nízkej hrúbke izolačných dosiek. Ďalej medzi jej prednosti patrí rýchla pokládka a presnosť jednotlivých dielcov.

Norma STN 73 0540-2 udáva hodnoty tepelných odporov R pre jednotlivé stavebné konštrukcie, na základe ktorých sa výpočtom určujú hrúbky tepelných izolácií. Pre ploché strechy a šikmé strechy so sklonom strešnej roviny do 45° je v súčasnosti platná hodnota tepelného odporu konštrukcie R = 6,5 (m2.K/W) a od januára 2021 R = 9,9 (m2.K/W).

V praxi to znamená, že pri výstavbe domu v kategórii A0 je potrebné uvažovať nad hrúbkou PIR izolácie 22cm bez použitia spádových klinov. Myslite na to, že pri použití EPS polystyrénu sa hrúbka izolačného materiálu navýši asi na cca 37 cm.

Čo netreba zabudnúť

  1. Práce spojené so zatepľovaním šikmej a plochej strechy sa zdajú byť pomerne jednoduché, je ale dobré prenechať ich šikovným rukám  odborníkov.
  2. Trh ponúka veľké množstvo druhov PIR izolácií, ktoré sa líšia svojím zložením, účelom a fyzikálnymi parametrami. Pri ich nákupe rešpektujte projekt, prípadne si nechajte poradiť od skúseného predajcu alebo výrobcu.
  3. Nešetrite na kvalite strešných fólií a iných materiálov použitých na streche.
  4. Venujte zvýšenú pozornosť zatepleniu všetkých detailov a prestupov na streche.

Vo firme LAMINA Vám radi pomôžeme so správnym návrhom tepelnej PIR izolácie,  presným výpočtom hrúbky a vytvorením kladacieho plánu. Chceme, aby vaša strecha bola funkčná a bezpečná. 

 

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****