Rodinný dom, Tatranská Štrba - šikmá strecha CLIP PANEL LAMINA PREŠOV - plech LPL STRONG RAL 7016
19. dec 2022

Neoplatí sa šetriť na nesprávnom mieste

  • Strechy

Strecha musí vydržať desaťročia. Prečo na streche nešetriť?

Je celkom prirodzené, že chceme ušetriť peniaze všade tam, kde to je možné. Stavba nového rodinného domčeka či jeho rekonštrukcia však nikdy nie je lacnou záležitosťou. Dom i nová strecha by mali bez problémov slúžiť niekoľko desaťročí, preto nevyberajme na kľúčové prvky lacné alternatívy.

Lacná krytina ako dočasné riešenie

V prvom rade by sme sa mali pozrieť na to, čo to vlastne lacná strešná krytina je. Mnoho výrobcov si uvedomuje, že nie každý zákazník je dostatočne solventný. Niekedy vzniká dopyt po lacnej strešnej krytine aj v tom prípade, ak ju chce investor použiť na dočasné prekrytie objektu, o ktorom vie, že za niekoľko rokov dôjde k jeho rozsiahlejšej rekonštrukcii. Málo peňazí je ochotný investovať napríklad do pokrytia strechy záhradného altánku, kôlne alebo jednoduchej chatky pri vode. Práve preto výrobcovia zvyknú ponúkať aj lacnejšie krytiny. Za málo peňazí sa veľa muziky nedá očakávať, preto je potrebné počítať s tým, že nízkej cene bude priamoúmerne odpovedať aj kvalita.

Dôležité je prevedenie montáže strechy

Ďalším faktorom ovplyvňujúcim výslednú cenu strechy je skutočnosť, že každá strešná krytina má špecifické požiadavky na montáž. Pri niektorých druhoch je nutnosť plného debnenia a kvalitnejšej poistnej hydroizolácie. To prirodzene navyšuje celkovú cenu stavby novej strechy. Pri iných sú, naopak, požiadavky menšie. Preto musíte zvážiť, čo od svojej novej strechy očakávate a poradiť sa s odborníkmi, ktorí dokážu pripraviť celkovú kalkuláciu novej strechy, na základe ktorej sa budete vedieť lepšie rozhodnúť. 

Vo všeobecnosti totiž platí, že príplatok za strešnú krytinu s podstatne lepšími vlastnosťami, ako ponúkajú najlacnejšie druhy v sortimente, tvorí len zlomok ceny celej strechy. Vlastnosti takejto strechy sú však neporovnateľne lepšie.

Pri neznámych výrobcoch krytiny zvýšte obozretnosť

Možno sa dostanete k ponuke zakúpenia krytiny za podozrivo nízku cenu od neznámych výrobcov zo zahraničia. Odporúčame vám vždy si značku overiť. Na internete je dostupných veľa recenzií a skúseností, a najmä v prípade tak dôležitého prvku, akým strecha je, treba zvýšiť obozretnosť. 

Nákupom krytiny neznámeho pôvodu si dokážete vyrobiť oveľa vyššie výdavky na jej opravy či výmenu. Farba betónových či keramických krytín môže veľmi skoro stratiť lesk alebo vyblednúť. Plechová krytina môže rýchlejšie korodovať a stratiť tak svoje izolačné vlastnosti. To však nezistíte na prvý pohľad pri prevzatí krytiny. Zistíte to, žiaľ, až po čase, kedy budú ušetrené peniaze dávno prerozdelené na iných miestach.

Dôležité sú detaily, kvalita a precíznosť

Pri výbere konkrétneho výrobcu je dobré preštudovať si podmienky, ktoré výrobca krytiny ponúka – odborné poradenstvo, výpočet spotreby krytiny, systémové doplnky pre krytinu, dovoz krytiny na stavbu, dodacia lehota a dĺžku záruky. 

Výrobcovia a predajcovia krytín dokážu poradiť aj s výberom strechárskej firmy či skúseného majstra. Novú krytinu na strechu by mali montovať skúsení odborníci, ktorých práca je zárukou správnej montáže celého strešného plášťa tak, aby si krytina zabudovaná v streche zachovala svoje zaručené vlastnosti. Použitie výrobkov od osvedčených výrobcov vám výrazne vyšší cenový rozdiel v nákupe strešnej krytiny nespraví a v konečnom dôsledku ušetríte peniaze za následné opravy či výmeny. Nová strecha je veľmi dôležitým prvkom kvality života v rodinnom dome, preto ju určite nezanedbajte a peniaze ušetrite radšej na iných miestach. 

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****