Rodinný dom Humenné - šikmá strecha, plechová strešná krytina CLIP PANEL LAMINA PREŠOV - LPL plech ELEGANZ RAL 8017
19. jan 2023

Kontrola strechy pred zimou a po nej

  • Strechy

Zimné obdobie prináša so sebou oveľa viac rizík ako iné ročné obdobia. Či je to stavebníctvo, doprava, strojárstvo, poľnohospodárstvo, alebo dokonca ľudský organizmus, všetci sa na zimu musíme pripraviť. Ani pri streche ako celku (strešná krytina, doplnky a odkvapový systém strechy) nemôžeme zanedbať prípravu na zimnú sezónu.

Pravidelná údržba strechy

Ak chceme, aby naša strecha fungovala spoľahlivo, musíme vykonávať kontrolu – inak povedané – údržbu strechy. Ideálne je kontrolovať strechu minimálne dvakrát ročne, a to práve pred zimou a po nej. Zimné obdobie je totiž najnáročnejšie, čo sa týka vplyvov na strešnú krytinu.

Mnohokrát si to neuvedomujeme, ale kontrolu vykonávame pri každom pohľade na strechu. Vizuálna kontrola je totiž prvotným krokom pri kontrole strechy. Ak zbadáme nejakú chybu tak vieme, že je nutné ju odstrániť, pretože aj drobná chyba môže v budúcnosti narobiť veľké škody. 

Samozrejme, nie každú strechu je vidieť zo zeme, preto sa odporúča skontrolovať strechu aspoň dvakrát ročne. Ak strecha nezateká, neznamená to automaticky, že je úplne všetko v poriadku. Môžu sa na nej vyskytovať problémy alebo chyby, ktoré sa nám ukážu neskôr.

Neprehliadajme detaily

Pred zimou treba dôkladne skontrolovať, či nám lístie neupcháva vpusty, žľabové kotlíky a chrliče. Pozornosť si zaslúžia aj ďalšie prvky. Zamerajme sa na prekážky, ktoré by mohli brániť odvodu (prietoku) vody v úžľabiach, žľabovom systéme, pri komínoch alebo strešných okách, či svetlíkoch. 

Po zime zase skontrolujme, či ľad alebo nápor snehu nepoškodili snehové zábrany, spádovanie v odkvapovom systéme, alebo sa nevytvorili nejaké praskliny na strešnej krytine.

Odstránenie zistených chýb

Druhým krokom pri kontrole strechy je samotná údržba a odstránenie zistených chýb. Samozrejme iba vtedy, ak sme na nejaké chyby prišli. Prechody vody treba uvoľniť a vyčistiť, praskliny opraviť, poškodené časti vymeniť a podobne. Niektoré chyby vieme odstrániť sami, no na iné potrebujeme zavolať odborníka. 

Netreba zabúdať ani na to, že ak si nie sme istí, čo robíme, radšej to nerobme vôbec a zverme tieto činnosti do rúk odborníkom. Častokrát sa totiž stáva, že neodborným zásahom poškodíme aj tie časti, ktoré predtým fungovali.

Vhodný čas na kontrolu strechy

Kontrolu strechy je najlepšie vykonávať v slnečných suchých dňoch, keď je strecha suchá. Ak teda údržbu vykonávame dvakrát ročne, nájdime si na to pekný jesenný resp. jarný deň a kontrolu urobme okolo poludnia, keď je už strecha suchá. Pri kontrole nezabúdajme ani na bezpečnosť, keďže na streche alebo na rebríku nestojíme na pevnej zemi. Ak si v tejto činnosti nie sme „istí“, zavolajme radšej niekoho, kto to urobí za nás.

Ako vravia lekári: „Prevenciou môžeme predchádzať chorobám.“ Aj my teda prevenciou a kontrolou môžeme predchádzať možným chybám na streche, a predĺžiť tak jej životnosť.

Autor
LAMINA PREŠOV
  • 051 77 323 83
  • [javascript protected email address]

Nakúp a vyhraj víkendový pobyt v Kontakt wellness hotel ****